Antidepresan İlaçların Kesilmesi (Discontinuing Antidepressants) – Bilmeniz gerekenler
Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?
Antidepresanlar afyonlu ilaçlar (eroin gibi), barbitüratlar, amfetaminler (speed), alkol veya nikotin gibi bağımlılık yapmaz. Bu da ilacınızı düzenli olarak kullanmanın toleransa veya şiddetli bir ilaç alma isteğine yol açmayacağı anlamına gelmektedir.
- Tolerans: Bu durum vücudun düzenli alınan ilaca alışması halinde meydana gelir ve daha sonra aynı etkiyi elde etmek için daha yüksek dozda ilaç almanız gerekir.
- İlaç kullanma isteği: Bu öfori (çok iyi hissetme) gibi istenen durum veya duygunun korunması için veya sayıklamayla karışık titremeler gibi semptomlardan kaçınmak için vücudun uyuşturucuya veya ilaca şiddetli şekilde ihtiyaç duyması halidir. İçinde psikolojik unsur da barındırabilir.
İlacı bırakma semptomları nelerdir?
Antidepresanlar bazen “bırakma” semptomlarına neden olabilir. Bu durum doz azaltıldığında, ilacınızın bir dozunu atladığınızda veya ilacı almayı aniden kestiğinizde meydana gelebilir. İlacı alan her üç kişiden en az birinde bu semptomlar görülebilir. Semptomlar genelde hafiftir ve birkaç günde geçer ancak zaman zaman daha şiddetli de olabilir. Semptomların görülmesi 5 gün sonraya kadar gerçekleşebilir ve iki haftaya kadar sürebilir. Kesme/bırakma semptomlarıyla yeni reçetelenen antidepresan ilaçların yan etkilerini birbirine karıştırmamaya dikkat edin. Aşağıdaki tabloda belli başlı kesme/bırakma semptomlarının bir listesi verilmiştir:
Antidepresanlar | Bırakma/kesme etkileri |
Tüm antidepresanlarda | “Grip benzeri” semptomlar (üşüme, kas ağrısı, terleme, baş ağrısı, mide bulantısı), uyku sorunları, fazla rüya görme. |
Tricyclic (trisiklik) antidepresanlar(amitriptyline (amitriptilin), dosulepin (dosulepin), (dothiepin (dotiepin)), imipramine (imipramin), clomipramine (klomipramin) gibi) | Aşırı tükürük salgısı, burun akıntısı, ishal, karın bölgesinde kramplar. |
Venlafaxine (venlafaksin) ve SSRIs (SSRI’ler) (örneğin sertraline (sertralin),citalopram (sitalopram), fluoxetine (fluoksetin), paroxetine (paroksetin), fluvoxamine (fluvoksamin)) | Baş dönmesi, elektrik çarpması benzeri hissiyat, alınganlık, ağlama nöbetleri |
İlaç bırakma semptomlarını nasıl engellerim?
Antidepresan ilacınızın reçetelendiği şekilde alınması ve ancak doktora danışıldıktan sonra bırakılması gerekir. Antidepresanlar aniden kesilmemelidir. Tercihen dozu dört haftalık bir dönem içinde tüm semptomlar yok olana kadar kademeli şekilde azaltarak kesilmelidir. Doktorunuz veya eczacınız size aldığınız ilacı ne şekilde keseceğinize ilişkin bilgi verecektir. Bazı insanlar antidepresan kullanmayı kademeli olarak bıraktıkları halde ilaç kesme semptomları yaşayabilirler. Sorun yaratan semptomlar yaşadığınızı düşünüyorsanız, daha yavaş bir azaltma yapmanız veya daha küçük adımlarla ilerleyerek ilacı bırakmanız gerekebileceğinden bu durumu doktorunuzla tartışın.
Lütfen daha ayrıntılı bilgi ve yan etkilerle önlemlerin tam listesi için ilacınızla birlikte gelen hasta bilgi broşürüne başvurun. İlaçlarınızla ilgili herhangi bir sorunuz veya yan etki olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir şeyle ilgili bir endişeniz varsa; doktorunuza, eczacınıza veya hemşirenize danışın. Broşür size ilaçla bilgili bazı bilgiler sunar. Bir doktor, eczacı veya başka bir sağlık görevlisinin uzmanlığının veya kararının yerine geçmez. Bu broşür üretici tarafından verilen bir hasta bilgi broşürü değildir ve burada atıfta bulunulan herhangi bir ilaçla ilgili olarak üreticinin sağladığı bilgi veya önerilerinin yerine geçmez. Diğer broşür veya kitaplarda ya da internette daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz, ancak internetteki bilgilerin her zaman doğru olmadığını unutmayın. Bu broşürün derlenmesinde gerekli özen gösterilmiş olmakla birlikte, CNWL sözleşme ihlaliyle ilgili olarak yanlış yorumlama ve CNWL veya bir başkasının ihmali de dahil olmak üzere bu broşürdeki herhangi bir noksanlık veya hatadan kaynaklanan kayıp ve zararlardan sorumlu değildir. Ancak, bu broşürdeki hiçbir unsur ihmalden kaynaklanan ölüm veya kişisel yaralanmaların sorumluluğunu istisna tutmaz veya sınırlamaz. Bu broşürde sunulan bilgiler yayım tarihi itibarı ile günceldir. Bu broşür Central and North West London Mental Health NHS Trust Pharmacy Department, 30 Eastbourne Terrace, London W2 6LA www.cnwl.org tarafından yazılmıştır. Yayınlanma Numarası: CNWL/MM010 Yayınlanma Tarihi Şubat 2007Kaynak: http://www.beh-mht.nhs.uk/

Related articles across the web
Bir önceki yazımız olan XEPLION 150mg başlıklı makalemizde amiodaron, Antidepresan ve Antidepresan İlaçlar hakkında bilgiler verilmektedir.
İlgili ilaç ya da Yazılar